Prva asocijacija na odmor mnogima od nas je plaža, plavo nebo, visoke temperature te kristalno čisto more. Morski zrak i morska voda zaista su dobri kako za našu dušu tako i za tijelo. Liječenje morskom vodom, popularna talasoterapija potječe iz Grčke. Grci su naime bili prvi koji su primijetili ljekovito djelovanje mora.

Talasoterapija se koristila za liječenje artritisa, astme, psorijaze, bolova u leđima i raznih ekcema. Grci, točnije sam Hipokrat otkrio je da morska voda ubrzava zacjeljivanje rana i smanjuje bol. U Francuskoj su još u 19. stoljeću otvoreni centri za liječenje zdravstvenih tegoba uz pomoć tvari dobivenih iz mora i morske vode. I kod nas također postoji duga tradicija primjene talasoterapije u zdravstvene svrhe. Koje su neke od najvećih blagodati mora, saznajte u nastavku.

 

 

Morska voda sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život – natrij, magnezij, kalciji, kalij, silicij, čak srebro i zlato. More duboko prodire u kožu i time omogućuje djelovanje minerala. Morska voda također sadrži alge koje obiluju mineralnim tvarima. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i ljepote. One obnavljaju stanice, poboljšavaju izgled kože, stimuliraju metabolizam, jačaju imunitet, sprječavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

 

 

More blagotvorno djeluje na astmu i alergiju

Morska sol u sebi ima svojstvo antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Čisti morski zrak, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od astme.

 

Sunčanjem opskrbljujete tijelo vitaminom D

Sunčanje donosi ne samo lijep ten nego nas opskrbljuje i vitaminom D koji je izuzetno potreban organizmu. Već smo pisali o dobrobitima vitamina D, a nedavna istraživanja su potvrdila da on igra ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak. Kako biste dobili vitamin D za sunčanje birajte prijepodnevne ili večernje sate. Obratite pažnju na to da kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.

 

Boravak na moru oslobađa od stresa

Što još ima tako opuštajući učinak kao sunce, lagani povjetarac i šum valova? Ljetovanje na moru pruža priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezij, koji morska voda sadrži u visokom postotku, dokazano djeluje u borbi protiv stresa. U zadnje vrijeme liječnici sve češće navode da stres može djelovati kao okidač u razvoju mnogih bolesti. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se riješili svog najvećeg neprijatelja.

Morski zrak bogat je negativnim ionima

Morski zrak sadrži negativne ione i ozon koji potiču duboko disanje i pune nas pranom – životnom energijom. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno djeluju na ljude s astmom i alergijom. Zrak zasićen negativnim ionima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, rijeka, oceana i mora.

 

More ublažava artritis i bolove u leđima

Zahvaljujući svom sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i potiče oslobađanje viška tekućine iz organizma. Zato kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

 

More je idealno za sportske aktivnosti

Plivanje, ronjenje, surfanje, morski aerobik, odbojka na plaži… Ljetovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tijela. Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja. Zato uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!

Morska voda čisti naš organizam

Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi potiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne tvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Nataložene štetne tvari počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a sol olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru potiče izmjenu tvari i čišćenje od štetnih sastojaka, ne samo kože i vezivnog tkiva nego i cijelog organizma.

 

More potiče kreativnost

More i općenito element vode oduvijek su bili povezani s kreativnošću i osjećajima. Boravak uz more može potaknuti naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

 

More liječi kožu i kožne probleme

Morska sol je neobično bogata brojnim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina. Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

 

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Pinterest, Unsplash