Detox čajevi već godinama su iznimno popularni, naročito kod ljudi koji paze na prehranu i prakticiraju zdrav način života. Čajevi za detoksikaciju služe za izbacivanje toksina iz tijela, ubrzavanje metabolizma i topljenje masnih naslaga koje su se nakupile u zimskim mjesecima.

No, jeste li se nekada zapitali koliko su ti čajevi zdravi i jesu li djelotvorni kao što se o njima priča? Donosimo vam 5 činjenica koje morate znati o detoksikacijskim čajevima prije nego ih krenete koristiti.

Ovi čajevi mogli bi vam pomoći u gubitku kilograma!

Detox čajevi pomažu u gubitku tekućine, no ne i masnoće!

Ovi čajevi uglavnom sadržem veliku količinu kofeina i ostalih diuretika koji potiču naše tijelo na izbacivanje viška tekućine iz tijela. Nakon što se izgubi ta tekučina, vjerujemo da ćete se osjećati lakše i poletnije, ali morat ebiti svjesni da niste izgubili ni gram masnog tkiva. Detox čajevi izazivaju laksativni učinak, što pridonosi osjećaju lakoće. Bitno je uvijek imati na umu da kada prestanete konzumirati ovaj čaj, tekućina će se vratiti, a sa njom i “izgubljeni kilogrami”.

Nemojte zaboraviti na zdravu prehranu i kretanje

Uz svaki čaj za detox i čišćenje organizma, bitna je zdrava prehrana i tjelovježba. Znojenjem pospješujete izbacivanje toksina iz tijela, a prehranom njegujete zdravu probavu. To dugoročno može rezultirati gubitkom kilograma, ali konzumiranje detox čaja bez dodatne tjelesne aktivnosti neće vam otopiti suvišne kilograme.

Detox čajevi uzrokuju nesanicu!

Većina čajeva kao što smo ranije naveli, sadrži kofein jer suzbija apetit, potiče probavu i ubrzava rad vašeg metabolizma. No ipak, previše kofeina uzrokuje nuspojave koje se povezuju sa srčanim ritmom i tlakom, te može ometati vaš san. Pretjerane količine kofeina mogu potaknuti i vaš apetit i pobuditi želju za hranom te tako indirektno utjecati na debljanje.

Detox čajevi mogu uzrokovati nuspojave!

Određeni detoksikacijski čajevi koriste se za suzbijanje apetita ili u druge svrhe, no neke biljke isto tako mogu uzrokovati nuspojave. Jedan od primjera je čaj od tropske biljke sene. Sena se koristi u prirodnim lijekovima i ima laksativna svojstva. Osim mnogih prednosti koje ova tropska biljka ima, ona također može uzrokovati bol i nelagodu u trbuhu, nadutost, grčeve, plinove i mučninu. Prekomjerna konzumacija ove biljke može uzrokovati grčenje mišića i srčane aritmije.

Još jedan sastojak koji se često može naći u detoksikacijskim čajevima je i guarana, biljka koja je čest sastojak energetskih napitaka. Nuspojave konzumacije ove biljke pojava su nemira, iritacija želuca, glavobolja, ubrzani rad srca i ubrzano disanje. Imajte na umu i da prirodni sastojci imaju nuspojave, pogtovo prilikom česte konzumacije ili ako ih konzumirate uz neke lijekove.

Proveden je (pre)mali broj istraživanja vezan uz djelotvornost detox čajeva!

Iako postoje neka istraživanja o nekim sastojcima čajeva, mali je broj onih koji istražuju djelotvornost svih sastojaka detox čajeva. U prijevodu, i dalje ne možemo tvrditi na koji način oni funkcioniraju i jesu li sigurni za naše zdravlje.

Moglo bi vas zanimati: 7 uobičajenih pogrešaka koje trebate izbjegavati ako imate masnu kožu

 

Tekst: V.P.

Foto: Canva, Pinterest