Ne možete kupiti sreću, ali možete kupiti sushi, što je skoro pa ista stvar. U posljednja dva desetljeća ovo jelo postalo je senzacija. Međunarodni Svjetski dan sushija obilježava se na današnji dan i nastoji podići svijest o istinama i zabludama vezanima za ovo ukusno jelo. Mi vam donosimo neke zanimljivosti i ne možemo vam obećati da nećete ogladnjeti.

 

sushi_slowage365

 

Sushi porijeklom ne dolazi iz Japana

Iako Japanci pripisujemo sve zasluge za ono što danas nazivamo sushijem, smatra se da je inspiracija za sushi započela u jugoistočnoj Aziji. Narezushi, fermentirana riba umotana u kiselu rižu, potječe iz okolice rijeke Mekong i od tamo se proširila na Kinu, a kasnije i Japan. Moderni koncept sushija izumio je u Japanu Hanaya Yohei sredinom 1800-ih. 

sushi_slowage365_4

Vaš Wasabi vjerojatno nije pravi Wasabi

Pravi wasabi potječe iz korijena biljke wasabia japonica u Japanu, a ne hrenu kako se često govori. Snažna ljutina wasabija dolazi od prirodno antimikrobnih kemikalija u biljci, što je savršen kompliment za ubijanje mikroba i parazita u sirovoj morskoj hrani.

sushi_slowage365_2

Čak je i svježi sushi prvo zamrznut

Propisi o sigurnosti hrane u SAD-u i Europi zahtijevaju da se sirova riba zamrzne određeno vrijeme kako bi se ubili potencijalni paraziti. U Europi se sirova riba mora zamrzavati na -20 stupnjeva Celzija najmanje 24 sata. Čak je i najsvježija riba koja se poslužuje u restoranima smrznuta što ipak mijenja njen okus i teksturu.

sushi_slowage365_5

Ne biste trebali umakati sushi u sojin umak

Ako volite umakati sushi u sojin umak, drugi puta to napravite ispravno. Svoj komad sushija okrenite i lagano umočite samo ribu. Veliki ponos i trud uložen je u stvaranje sushi rolica koje ima ispravnu, ljepljivu teksturu. Umakanje riže dok se ne raspadne u vašoj šalici u Japanu bi protumačili kao amaterski potez.

 

 

sushi_slowage365_3

 

 

Vjerujemo da ćete Svjetski dan sushija proslaviti uz najbolji sushi poput onog japanskog! Dobar tek!

 

 

Moglo bi vas zanimati: Brownie s malinama – super sočni i super jednostavni

 

 

 

 

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Unsplash