U vrijeme kada se sve vrti oko novca, cijene nekretnina skaču u nedogled i mnogi ljudi upravo zbog toga ostaju bez domova, u Sjedinjenim Američkim Državama jedna tvrtka pokrenula je hvalevrijedan projekt – 3D printane kuće za beskućnike.

Tvrtka ICON osnovana je od strane zaljubljenika u gradnju koji vjeruju da je tradicionalni način izgradnje domova zastario. I svakako nisu jedini koji promišljaju na taj način.

Tvrtka je stvorila poseban 3D pisač koji može “izgraditi” kompletnu kuću za nešto više od 24 sata. S obzirom na to za što se sve danas koriste 3D pisači, jedino što se možemo pitati je zašto ovakvih kućica nema više u svijetu.

Prvi takav dom izgradili su u gradiću Austinu u Teksasu prije dvije godine. Sada tvrtka, u suradnji s lokalnim neprofitnim tvrtkom, gradi čitavo naselje za beskućnike na području Austina. Svaka kuća u naselju bit će opremljena s prostranom spavaćom sobom, dnevnim boravkom i kuhinjom te zasebnom kupaonicom. Čini se da će na taj način i beskućnika nestati budući da će dobiti svoj skromni dom.

3d_kuca_interijer

 

Kako izgleda gradnja 3D printane kuće, pogledajte u videu:

Ako ste zaljubljenik u prirodu i njezino očuvanje, provjerite i temu kako se približiti zero waste načinu života.

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: ICON/Logan Architecture