I sam naslov već zvuči zdravo – zobeni keksići! Bojana sa bloga Creative happines donosi nam ukusni recept za ove prefine i zdrave kekse. Pred vama je recept za ove hrskave i ukusne kekse koji se jednostavno tope u ustima. Što nam je to Bojana pripremila, pričitajte u nastavku.

Krupne zobene pahuljice su inače puno bolji izbor od onih sitnih – instant – dobivaju se tako da se oljuštena zob prokuha na pari te zatim izvalja (rolling) kako bi se zrna pretvorila u listiće koji se lakše i brže kuhaju (5-10 min), a mogu se jesti i bez kuhanja. U ovom slučaju ćete ih peći u keksićima, i to na način da se dio samelje u brašno, a dio će ostati u listićima, što će dati dodatnu hrskavost…

Takva – krupna zob u listićima je i lakše probavljiva što je odlično za ljude koji imaju iritabilni sindrom crijeva ili sličnu osjetljivost.

Osim zobenih pahuljica nema drugog brašna, od šećera samo javorov sirup (ili med), a što se tiče masnoća preporučam hrskavi kikiriki maslac – možete koristiti i onaj glatki, ali ovo će baš dati dodatni crunch efekt. Ako ne volite kikiriki, slobodno ga zamijenite bademovim ili običnim maslacem…

 

 

Sastojci

  • 1,5 šalica krupnih zobenih pahuljica (1 šalicu sameljite u multipraktiku u brašno, a 0,5 neka ostane krupno)
  • 2/3 šalice javorovog sirupa / meda
  • 1 žličica vanili šećera
  • 1/2 žličice cimeta
  • 0,5 šalice kikiriki maslaca
  • 1 jaje

Nakon navedenih sastojaka zaista nema puno potrebe za piskaranjem – dio zobenih sameljite u što sitnije brašno, umiješajte dobro sve sastojke (nema druge nego rukama!) i stavite smjesu u hladnjak na cca 30 minuta. Upalite pećnicu na 200°C, izvadite smjesu i oblikujte rukama kuglice, te ih spljoštite na papir za pečenje…ovisno o veličini keksića, biti će gotovi za približno 15-17 minuta. Kad su pečeni, izvadite ih i pustite da se potpuno ohlade, a onda umačite u čokoladu rastopljenu na pari do pola (ili cijele – što ću ja pri sljedećoj izradi izvesti) i stavljajte na papir za pečenje da se potpuno ohlade i da se čokolada stvrdne. Dobar tek!

 

 

 

 

Tekst: Creative happiness

Foto: Privatna arhiva