Ovaj ukusan ljetni kolač predivan je dodatak hladnom ljetnom napitku, koktelima, limunadi, ali i odličan desert. Zato smo odlučili predstaviti vam ga i podijeliti s vama recept koji će sjediniti dva osvježavajuća, ljetna mirisa u savršeno jednostavnom kolaču. Dakle, iako ovaj recept zahtijeva pripremu šećera od lavande (što stvarno nije komplicirano), dobra stvar je što taj šećer kad ga napravite, možete držati u svom ormariću za ekstra dodatak kolačima ili napitku kojem biste voljeli dati cvjetnu aromu.

Recept nam se  svidio jer je prilično jednostavan za pripremu, kolač može zadržati svježinu i do nekoliko dana, a sastojci poput limuna i sušenih cvjetova lavande čine i naš dom pravom ljetnom mirisnom oazom. Sve što trebate je malo lavande i recept ispod. Izvrsno će vam poslužiti i kao improvizirana rođendanska torta ili popodnevna poslastica.

 

 

Sastojci:

Šećer sa lavandom:

  • 650 grama šećera
  • Dvije žlice suhe lavande

Biskvit:

  • 240 grama otopljenog maslaca
  • 100 grama šećera od lavande
  • Dvije žličice ekstrakta vanilije
  • Pola žličice soli
  • 260 grama brašna

 

Ljetni_kolac_slowage365_2

Nadjev:

  • 8 velikih jaja
  • 300 grama svježeg limunovog soka
  • 550 grama lavandinog šećera
  • Korica od dva limuna
  • 70 grama brašna
  • Šećer u prahu za dekoraciju

Priprema:

Šećer sa lavandom:

Osušenu lavandu stavite u sjeckalicu i miješajte deset do petnaest sekundi dok se ne pretvori u male komade. Dodajte jednu šalicu šećera i miješajte dvadeset sekundi dok se lavanda u potpunosti ne poveže sa šećerom. Dodajte preostali šećer u smjesu i kratko miješajte dok se dobro ne sjedini.

 

Ljetni_kolač_slowage365_1

 

 

Biskvit:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite posudu za pečenje i stavite foliju za pečenje tako da prelazi vrh posude. U zdjeli umutite rastopljeni maslac, lavandin šećer, vaniliju i sol. Kad pomiješate, dodajte brašno i miješajte dok se ne sjedini. Nanesite tijesto u posudu za pečenje i pritisnite ga u ravnomjerni sloj. Možda će tijesto izgledati mrvicu ljepljivo, ali tako i treba biti. Pecite biskvit trideset minuta na 180 °C dok na vrhu ne bude zlatno smeđe boje. Dok se biskvit za ljetni kolač peče, pripremite nadjev tako da je spreman za početak čim biskvit bude gotov.

Nadjev:

U velikoj zdjeli umutite jaja, limunov sok, šećer lavande i limunovu koricu, a zatim umiješajte brašno. Kad biskvit bude gotov, izvadite ga iz pećnice i dok je još vruć, prelijte ga nadjevom i vratite natrag u pećnicu. Smanjite temperaturu na 160°C i pecite dvadeset i pet minuta. Vaš ljetni kolač je gotov. Nakon toga izvadite posudu iz pećnice i ostavite da se ohladi dok ne postigne sobnu temperaturu. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu, a po želji dodajte nekoliko pupoljka lavande. Čuvajte limun kocke u zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana. Uživajte i dobar tek!

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: aberdeenskitchen.com