Ovo nije novogodišnja odluka. 30 dana bez alkohola je odluka koju možete donijeti u bilo koje doba godine.

Pa čak i ako se ne smatrate osobom koja pije ‘previše’, te povremeno uživa čašu, dvije vina, prestanak unosa alkoholnih pića, makar i na kratki period od 30 dana, donijet će veliko olakšanje vašem tijelu. Sasvim sigurno nitko nije zamišljao početak proljeća provesti u zatvorenom, no kad je već tako zašto ne bi, uz malu pomoć izolacije, izbacili ovaj štetni porok iz svog života. Konzumacija alkohola nije dobra za nas te iako neka istraživanja ohrabruju da se držimo umjerene konzumacije, alkohol će s vremenom oštetiti niz organa i tkiva u tijelu.

Koliko točno je dovoljno da se razvije ciroza jetre, tumorska oboljenja ili ošteti psihičko zdravlje? Nije samo alkohol taj koji radi štetu, a kad zbrojimo sve parametre koji utječu na zdravlje cijelog našeg bića… Možemo li biti sigurni kako već nismo zagrebli u crveno? Ako ste dosad realno sagledali sve dobre odluke koje ste donijeli početkom godine, iskrižali pola onih kojih se niste uspjeli uloviti, možda će vam pregled dobrih strana prekida pijenja alkohola na samo 30 dana pomoći da se primite baš te. Kad god krenete, dobro ste učinili!

POZITIVNE PROMJENE NA JETRI

Jetra je jako osjetljiva na alkoholne spojeve, jer bazično, alkohol je štetan za nju, točka. Ona metabolizira oko 90% unesenog alkohola, ili bi barem trebala to činiti. No evolucijski gledano, jetra to čini jako ‘sporo’, budući da alkohol nije nešto što je prvi čovjek konzumirao, pa si je ‘mogla dozvoliti’ da polako obrađuje takve spojeve. Nismo ju bombardirali kao danas što to činimo! Zašto je ispijanje kratkih pića, rakija i shootera tako intenzivno? Zato jer, laički rečeno, jetra ne stigne obraditi 10% onoga što stavimo na njezinu to-do listu i mora propustiti sav taj nekontrolirani otrov.

bez alkohola

“Ciroza jetre se ne događa preko noći, ona nastaje kroz godine konzumiranja alkohola. Više od jednog pića dnevno, ostavit će trag na njoj”, kaže dr. Dasgupta, autor knjige’The Science of Drinking’, te dodaje kako ‘alkohol može prouzrokovati stvaranje npr. masne jetre’ što je jedna od tri faze oboljenja jetre uslijed alkohola. No isto tko, važno je objasniti kako su ovakve promjene reverzibilne, pa kada prestanemo s konzumacijom alkohola, jetra se prirodno počne obnavljati i fokusirati na svoj standardni posao u tijelu – čišćenja od ostalih toksina.

SMANJENJE RIZIKA OD TUMORSKIH OBOLJENJA

Konzumacija alkoholnih pića rizični je faktor pojave velikog broja tumorskih oboljenja kao što su tumor usne šupljine, jednjaka, dušnika,  jetre, dojke,  prostate, gušterače… I nije stvar u količini, naglašavaju u Cancer Research UK, već u samom alkoholu. Konzumiranjem, alkohol ulazi u našu krv, a krv kola čitavim tijelom i tako dolazi u doticaj sa svim njegovim dijelovima. Ne postoje dobre strane alkohola, i ne postoji recept za smanjenje štetnog utjecaja. Osim ako isti nije – potpuni prestanak!

SMANJENJE TEŽINE

Alkohol je pun kalorija i šećera koji će, ovisno o količini na koju ste navikli vaše tijelo, utjecati na vašu tjelesnu težinu. Oni koji više piju, te prestanu na duži period, jasnije će primijetiti gubitak težine, oporavak čitavog tijela, manje trbušnog sala. Osobe koje uživaju alkohol umjereno, neće samo tako lako doći do idealne težine, ali će uz tjelovježbu, kvalitetniju prehranu i prestanak unosa alkohola dovesti tijelo u puno bolju formu nego što bi to učinili da paralelno piju alkohol.

bez alkohola

BOLJE FUNKCIONIRANJE MOZGA

Postoji ozbiljno dobar razlog zašto maloljetne osobe ne smiju piti alkoholna pića. Alkohol  uzrokuje gubitak memorije i ozbiljno se petlja u razvoj mozga ubrzavajući poremećaje koncentracije. Kod osoba s dužim stažem konzumiranja većih količina alkohola, mozak se mijenja na patološki način – od početnih nervoza, nemira, iritabilnosti pa sve do perceptivnih psihičkih promjena, promjena osobnosti, funkcionalnih smetnji…

Nevjerojatno malo je potrebno za prve promjene na mozgu kod konzumiranja alkohola. Prvo jasno djelovanje na živčani sustav vidljivo je između 0,3 i 0,5 promila. Tad se sužava vidno polje i slabi oštrina slike (zašto oni pod utjecajem alkohola stisnu oči i kao da centriraju sliku?), slabi pažnja, mišićna snaga… A ako to činimo centrima u mozgu svaki dan, koliko kronične štete mu nanosimo u malim dozama, ali s konstantnom? Mozak je nevjerojatno moćna mašina, ako mu dajemo najbolje, no isto tako, ako ga opterećujemo toksičnim, lako postaje naš neprijatelj. On ne voli alkohol, trebali bi poštivati njegove želje.

Autor: Ida Kralj

Foto: Pexels, Pixabay

TESTEMONIAL: Mojih 100 dana bez alkohola

(svjedoči Andreja Hlupić)

Svatko već zna dobro poznati odgovor na pitanje sa sistematskog.

Pitanje je – Pijete li?

Odgovor je – Prigodno.

Zato mi se činilo vrlo jednostavno probati 100 dana biti bez alkohola. Nagovorio me ustvari kolega s posla. Više kao socijalni eksperiment nego kao potrebu za detoksom. I moram priznati, štošta sam u tih 100 dana spoznala. O sebi, toleranciji, zabavi, socijalnim normalna i predivnim jutrima.

Krenulo je jednostavno, no onda su uslijedile večere, izlasci, nazdravljanja raznim događajima. Ispočetka mi se činilo zgodno pričati ljudima o tome, no onda sam shvatila da ljudi zapravo vole biti zajedno u nekoj aktivnosti pa makar to bilo i nazdravljanje. Tako sam prestala pričati o eksperimentu i samo počela držati čašu u ruci i nazdravljati sa svima bez da pijem. Zanimljiva situacija unutar ove situacije bila je ta što su me prijatelji koji su znali u kakvom sam eksperimentu, stalno molili da im pridržim čašu… Ali nisam posustala.

Što sam naučila u tih 100 dana?

Naučila sam da je odluka unutarnji proces, a primjena onda vanjska stvar. Kad nešto iznutra odlučiš, ali stvarno odlučiš – ne može te ništa pokolebati, izvana.

Naučila sam se disciplini.

Neću lagati, osjećala sam se super, kao da sve mogu.

U izazovnim trenucima sam vježbala svjesnost, propitkivala što mi nedostaje, što želim i znam li to prepoznati… s nadom da ću tu analogiju moći primijeniti i na ostalim područjima života; hrana, shopping i sl.

Naučila sam se toleranciji. Jer… kada cijelo društvo pije, a ti si trijezan, moraš biti tolerantan.

Ono što sam shvatila u svojih 100 dana bez alkohola, jest da je zabava samo jedna kategorija, u glavi! Apsolutno nam može biti zabavno bez alkohola, ako se potrudimo i prepoznamo moć sadašnjeg trenutka.

I zadnje, najvažnije – 100 dana bez nečega je zapravo uvijek 100 dana ‘sa nečim’. 100 dana bez alkohola meni je bilo 100 dana sa novim spoznajama o sebi, sa promjenom koju vidim u sebi i sa novim, neprocjenjivim iskustvom učenja o sebi. Preporučujem!