Superbrzi recept za juhu od brokule!

Na riječ brokula djeca, ali i velika većina odraslih, okreću očima. No, ova namirnica spada u superfood kategoriju zbog svih nevjerojatnih dobrobiti za organizam, ali i visoke učinkovitosti u zaštiti zdravih stanica od onih kancerogenih!

U samo jednoj šalici lagano skuhane brokule dobivamo 7% dnevne potrebe za proteinima, a uz njih i mnogo više; C vitamin (u 45g brokule dobivamo oko 70% potrebne dnevne doze), vitamin K, folate (B9), kalij, željezo, ali i sulforafan, pravog borca protiv raka. Stručnjaci je preporučuju konzumirati lagano kuhanu na pari, iako je i sirova brokula fantastičan dodatak jelima – od srži stabljike do samih cvjetova. Ipak, valja spomenuti da ukoliko patite od bolesti štitnjače ili imate rjeđu krv uslijed korištenja lijekova, provjerite s liječnikom smijete li i u kojoj količini konzumirati ovo super povrće!

1.) POMAŽE U BORBI PROTIV KANCEROGENIH STANICA

Brokula sadrži sulforafan, skupinu biljnih tvari s visokom biološkom aktivnosti. Zanimljivo je kako sulforafan nastaje tek kada zagrizemo, kidamo, odnosno na neki način oštetimo biljku. Ova super biljna tvar je ustvari obrambeni mehanizam biljke protiv insekata. Zato je bitno sažvakati svaki komadić brokule. Najbolje kao sirovu grickalicu! Sulforafan ima sposobnost usporavanja rasta različitih tipova raka (mjehur, dojke, crijeva, jetra, pluća, prostata i želudac). Također, brokula sadrži i folate (B9 vitamini, topivi u vodi) koji su se pokazali jako korisnima u smanjivanju rizika obolijevanja od raka dojke, grlića maternice, crijeva, gušterače i želuca.

2.) POMAŽE KOSTIMA

Brokula sadrži i visoki postotak K vitamina, kritičnog igrača kada su u pitanju jake kosti, koji omogućuje apsorpciju i regulaciju kalcija (i njega ima u brokuli!) i pomaže u prevenciji osteoporoze.

3.) USPORAVA STARENJE

Možda ipak ne tako jako kao što se nadamo, ali dovoljno djelotvorno za prirodu! Visok udio C vitamina u brokuli pomaže našoj koži u obrani od štetnog utjecaja UV zraka i igra veliku ulogu u prirodnoj proizvodnji kolagena.

4.) POBOLJŠAVA PROBAVU I DETOKSIKACIJU

Samim time što je brokula puna vlakana, probava će biti zadovoljna nakon obroka brokule. Utječe na regularni rad probave, te također pomaže u izbacivanju toksina iz tijela.

5.) POMAŽE ODRŽATI OČI ZDRAVIMA

Nisu samo mrkva i vitamin A zaslužni za održavanje zdravlja očiju. Brokula sadrži lutein i zeaksantin, moćne kartoneide  i vrijedne antioksidanse, koji osim što očima osiguravaju hranjive tvari, štite i od kroničnih bolesti.

6.) ŠTITI SRCE

Brokulin miks vitamina B6, folne kiseline i luteina održava arterije zdravima. A topiva vlakna u brokuli pomažu kod povišenog kolesterola i krvnog tlaka, dva velika problema kada su bolesti srca u pitanju.

RECEPT ZA JUHU OD BROKULE

Sastojci:
2 kom brokule
2 kom krumpira
1 glavica luka
1-2 češnja češnjaka
voda, sol, papar, ulje, preprženi kruh, kiselo vrhnje

Na ulju kratko popržite narezani luk i češnjak (ne treba ga rezati na sitne kockice, dovoljno će biti prerezati na manje komade), dodajte oguljeni krumpir narezan na manje komade, pržite par minuta da se sve lijepo poveže, pa dodajte brokulu narezanu na komade. Dodajte sol i papar po želji, vodu (oko 1,2 l) i nakon što voda zakipi, kuhajte 10-ak minuta. Nakon 10 minuta izmiksajte štapnim mikserom porciju juhe prema željenoj gustoći, ubacite žlicu kiselog vrhnja i servirajte uz preprženi kruh.
Dobar tek!

Autor: Ida Kralj

Foto: Unsplash