Sjedilački način života sa sobom je donio brojne rizike, a neki od njih svakako su pretilost, visok krvi tlak te razvoj kardiovaskularnih bolesti. Prema istraživanjima tjelesna neaktivnost četvrti je uzročnik smrtnosti u svijetu, a razvoj pandemije koronavirusa koji je sa sobom donio i posao u kući što je dodatno utjecalo na smanjenje kretanja i sveukupno zdravlje ljudi. Koja je povezanost broja koraka i seksualne aktivnosti, saznajte u nastavku.

Mit o broju 10 000 – mora li broj koraka baš biti toliki?

Kada je riječ o broju koraka obično se on veže za brojku od 10 000. Međutim, o čemu je doista riječ? Šezdesetih godina uoči Olimpijskih igara kreiran je pedometar čiji je cilj bio potaknuti ljude na što više kretanja, a razlog tomu bio je loš utjecaj zapadne kulture i stila života na Japance. Uređaj se zvao Manpo-Kei što u prijevodu znači 10 000 koraka iza čega slijedi nepisano pravilo o 10 000 koraka dnevno. Iako je broj koraka najbolje odrediti individualno za svaku osobu na temelju njezinih godina, bolesti, navika, ali i obveza prosječan broj koraka za odraslu osobu iznosi od 7 500 do 10 000.

 

 

Osim što kretanje smanjuje rizik od prerane smrtnosti te kardiovaskularnih i malignih bolesti pomaže i u mršavljenju i održavanju tjelesne težine. Osobe izložene stresu izlučuju kortizol, a visoka koncetracija kortizola dovodi do osjećaja kroničnog umora. Osim što negativno djeluje na imunološki i probavni sustav kortizol sprječava proizvodnju serotonina, hormona sreće. Tjelesnom aktivnošću od pola sata tijelo počinje lučiti serotonin i endorfin što dovodi do smanjenja stresa i boljeg raspoloženja. Istraživanja pokazuju da kretanje može pozitivno djelovati i na odnos u vezi ili braku te kvalitetniji seksualni život. Naime, prilikom hodanja povećano je lučenje hormona testosterona što daje predispoziciju za poboljšanje seksualnog aspekta života.

 

Tehnike rekreacijskog hodanja

  1. Prije svake aktivnosti stručnjaci predlažu zagrijavanje. Međutim, nije se potrebno zagrijati prije samog kretanja kao što je to slučaj u izazovnijim tjelesnim aktivnostima. Način na koji ga je najbolje odraditi jest izvođenje vježbi istezanja u trajanju od pet minuta laganim tempom u početku kretanja.
  2. Potrebno je obratiti pažnju na korake i način na koji se oslanjamo o podlogu. Za hodanje je uobičajena valjkasta kretnja pri čemu se prvo peta spušta na podlogu te se preko stopala opterećenje prenosi na prste. Osim toga, najbolje je držati ritam manjih koraka većom brzinom, a pretjerano velike korake i nagle promjene brzine izbjegavati.
  3. Za vrijeme hodanja potrebno je obratiti pozornost na ispravno držanje tijela što bi značilo da su leđa uspravna. Ruke bi trebale biti blago savijene u laktu i pomicati se u suprotnom ritmu od ritma nogu što također pridonosi većoj potrošnji kalorija. Pogled bi trebao biti ravno ispred sebe, dok se pogled u noge treba upotpunosti izbjegavati.
  4. Ovakav položaj dovodi do toga da možemo pravilno disati što je također bitna komponenta pravilnog hodanja. Udisanje na nos, a izdisanje na usta uvelike će olakšati samu aktivnost.
  5. Posljednji korak dovodi do zaokružene cjeline, a to jest ponovno istezanje tijela.

 

Moglo bi vas zanimati: Sauna i njeni benefiti: poboljšajte kvalitetu spavanja i riješite se stresa

 

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash, Canva