Staračke pjege mrljice su koje ne nestaju tek tako

Iza četrdesete, a možda i ranije, računajte na još jednu pojavu na koži koja odaje da niste više tako mladi. To su takozvane staračke pjege, plosnate nakupine melanina na koži. Obično se javljaju na mjestima na tijelu koja su najviše izložena sunčevim zrakama: čelu, rukama, dekolteu, ramenima, gornjem dijelu leđa. Ova je pojava češća kod tamnoputih ljudi i onih koji imaju genetsku sklonost prema nastanku takvih mrlja. Ako ste među onima koji se vole dugotrajno izlagati suncu tijekom duljeg perioda, vjerojatnost da vas jednoga dana “razvesele” staračke pjege, drastično raste.

Naime, ako volite dugo boraviti na otvorenom, bez adekvatne zaštite, to dovodi do povećane aktivnosti melanocita, stanica koje sintetiziraju melanin. Oni se nakupljaju tvoreći pjege koje ostaju i kad ljeto prođe. Budući da se javljaju na otkrivenim dijelovima tijela, ove pjege predstavljaju estetski problem. Teško da će kreme za izbjeljivanje pomoći kod staračkih pjega. One ih mogu donekle izbijeliti, ali ne i potpuno ukloniti. Kemijski piling s AHA kiselinama isto tako nije u svim slučajevima učinkovit.

Kemijskim pilingom odljuštit će se gornji sloj kože, tako da se pojavljuje novi, ravnomjerno pigmentirani sloj. Ovaj postupak ne mora upaliti od prve, a treba napomenuti da kod nekih osoba izaziva iritaciju. Stoga se kao najbrži i najučinkovitiji način preporuča laserski tretman kojim se djeluje samo na zahvaćeno područje kože.

Melanin se uspješno uklanja iz dermisa IPL-om, intenzivnim pulsnim svjetlom

IPL, intenzivno pulsno svjetlo, zagrijava melanin u koži i time mu omogućuje da se apsorbira. Prilikom tretmana osjetit ćete kratko peckanje, a koliko će bljeskova biti potrebno, ovisi o veličini mrlje.

Nakon tretmana javlja se crvenilo, a nakon jednog do dva dana, koža je kao nova. Lasersku terapiju preporuča se napraviti u hladnijem dijelu godine, kada nam koža nije izložena jakoj sunčevoj svjetlosti. Napominjemo, dva tjedna prije tretmana koža ne smije biti izložena sunčanju i solariju. Nešto sporija je terapija mikroiglicama ili microneedling. Koža se pomoću jednokratnih sterilnih iglica okomito probija do dubine 0.25 do 2 mm. Ovim mikroozljeđivanjem kože potiče se nastanak novog kolagena i elastina, to jest, potiču se samoobnavljajući procesi kože.

staračke pjege - SLOWAGE365

Obično je potrebno do tri tretmana, a razmak između njih je po mjesec, mjesec i pol dana. Koža nakon tretmana može biti crvena nekoliko sati uz osjećaj kao da vas je opeklo sunce. Ovaj se tretman ne preporuča unutar dva mjeseca nakon primjene botoksa i filera i unutar šest mjeseci nakon facelifta. Hiperpigmentirana područja postupno se zamjenjuju novom kožom, pa ten postaje ujednačen.  Ne bismo vas htjeli obeshrabriti, ali kad se jednom riješite staračkih pjega, nemojte se opustiti, računajte na nastanak novih.

Sve ovisi o tome koliko ste do sada sunčanih sati poklonili svojoj koži, ali daljnjim opreznim i ograničenim izlaganjem suncu i pravilnom zaštitom možete spriječiti pojavu novih. Kada ne možete izbjeći dugotrajno izlaganje suncu, obavezno se zaštitite kremom za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, šeširom, pa i dugim rukavima. I za kraj dodatni savjet – korištenjem takozvanih inteligentnih krema koje blokiraju enzime odgovorne za stvaranje melanina, održat ćete ujednačenu kožu. Dakle, na sunce samo umjereno.

Autor: Sunčica Pavlić

Foto: Pixabay, Pexels

.