Gdje god krenuli zadnjih dana među mnoštvom mirisa ističe se onaj od cvjetova bazge. Možda ih nikad kao ove godine nisam tako intenzivno osjećala. Po vrtovima, zagrebačkim šumarcima i parkovima ponosno se bijeli u svojoj raskoši. Gotovo da prikriva sve one neugodne mirise koji se često znaju nametnuti na gradskim ulicama. Ljubitelj ste soka ili čaja od bazge? Ima nas još. Bazga je vrlo zahvalna biljka i želimo vas upoznati s njezinim vrijednostima.

Ako već ne radite sami svoj sok, baš ništa vas ne bi trebalo spriječiti da osušite određenu količinu cvjetova bazge i spremite za jesenske i zimske dane kad ćete u dobrom društvu pijuckati topli čaj. Za njega stvarno nema posebne mudrosti u pripremi. Nemojte ih krasti po tuđim dvorištima, naći ćete ih dovoljno po gotovo svim kvartovima. Samo pratite miris!

 

bazga02-slowage365

Tisućama godina bazga služi čovječanstvu

Jeste li znali da je Hipokrat znao govoriti da mu bazga može zamijeniti sve lijekove. Malo tko je od nas zna koristiti na ljekoviti način, ali to se može promijeniti. Među najstarijim je i najljekovitijim biljkama Europe i možda nam baš svojim opojnim mirisom želi privući pozornost. Našu je svakako privukla! Indijanci i stari Europljani su je koristili u liječenju žutice, upala, probavnih tegoba, gripe i ženskih bolesti. Njezina je ljekovitost uistinu širokog spektra, a ovo su samo neke od stanja kod kojih je možete koristiti:

 • dijabetes
 • probavne smetnje
 • akne, kožni osip
 • pjege na koži
 • konjunktivitis
 • čirevi
 • prehlade
 • slabiji imunitet
 • detoksikacija organizma
 • alergije i astma, upale dišnih puteva (olakšava disanje)
 • mršavljenje (jer ima laksativna, diuretička i detoksikacijska svojstva)
 • prevencija karcinoma
 • nakupljanje tekućine u različitim dijelovima tijela

Cvjetovi bazge bogati su taninima, karotenima, glikozidima, flavonoidima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže tanine, alkaloide, karotene, organske kiseline i vitamine “prva tri slova abecede”: A, B i C.

Vjeruje se da su upravo flavonoidi ključni za brojna ljekovita svojstva koja joj se pripisuju. To su snažni antioksidansi koji štite naše stanice od različitih oštećenja.

Iako su svi dijelovi bazge ljekoviti, uglavnom se koriste bobice i cvjetovi. Pravilno korištenje bazge ne može uzrokovati negativne reakcije, no valja pripaziti. Zeleni dijelovi bazge sadrže toksine. Oni pak mogu uzrokovati povraćanje, mučninu, proljev, teško disanje, gušenje i bol u trbuhu. Zato se sirova bazga prije korištenja treba dobro popariti vrelom vodom ili prokuhati.

Sok od bazge

Trebat će vam 20-ak cvjetova bazge, 1 litra vode, 700 g šećera (ili nekog drugog zaslađivača), sok od jednog bio limuna.

U litru hladne vode stavite cvjetove bazge i neka tako odstoje na hladnom (ali ne hladnjaku) tijekom 24 sata. Potrebno je procijediti cvjetove, dodati šećer ili zaslađivač, iscijediti 1 limun i pustiti da odstoji opet 24 sata. S vremena na vrijeme promiješajte kako bi se šećer rastopio. Na kraju procijedite kroz dvostruki sloj gaze i ulijte u boce. Sok pijte razrijeđen s vodom.

 

Čaj od bazge

Za jednu šalicu čaja trebat ćete 2 žličice osušenih cvjetova bazge koje prelijete s četvrtinom litre kipuće vode. Procijedite nakon 10 minuta. Pijte čaj kako biste se preznojili u slučaju prehlade ili kao sredstvo za čišćenje krvi.

 

Recept za sirup od bazge potražite ovdje.

 

Pripremila: Ivančica Tarade
Foto: Pixabay