Avokado je odlična namirnica za zdravo srce, smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, te ubrzava metabolizam, a prisutan je i u kozmetičkoj industriji. Vrijeme je da otkrijete što sve avokado čini za zdravlje i ljepotu, jer ćete ga nakon toga sigurno češće uključiti u prehranu.

Avokado ili kako ga još kolokvijalno nazivaju, aligatorska kruška, ima mnogobrojna ljekovita svojstva. Zahvaljujući zasićenim masnoćama kojima obiluje, avokado je odlična namirnica za zdravo srce, ubrzava metabolizam te smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Osim u prehrani, prisutan je već dulji period i u kozmetičkoj industriji, a posebno je poznato kvalitetno ulje avokada.

 

avocado_slowage365_1

 

Avokado je supervoće bogato nutrijentima

Bogate i kremaste teksture te punog okusa, avokado je zdravi dodatak svakom jelu. Sadrži velik udio zdravih masti i bogat je brojnim nutrijentima. U 100 grama avokada nalazi se 160 kalorija, 9 grama ugljikohidrata, 3 grama proteina i samo 15 grama masti. Avokado u sebi sadrži dvadesetak esencijalnih vitamina. Obiluje kalijem, vlaknima, folnom kiselinom te visokim udjelom E i B vitamina. Poboljšava apsorpciju nutrijenata i tako tijelu omogućava upijanje više hranjivih tvari. Ako se odlučite kombinirati ga s drugim biljnim namirnicama, povećavate si hranjivost obroka i karotenoida te apsorpciju vitamina A,D,E i K.

 

avokado_slowage365_4

 

5 dobrobiti avokada

 

1. STIMULIRA RAD MOZGA

Stručnjaci smatraju avokado odličnom namirnicom za očuvanje zdravlja mozga zbog visokog udjela vitamina E i omega-3 kiselina. Omega 3 mozak održava zdravijim tako što poboljšava dotok krvi u prednji dio mozga zadužen za razmišljanje, ponašanje, planiranje i donošenje odluka. Vitamin E je  sredstvo koje smanjuje napredovanje Alzheimerove bolesti, te se smatra iznimno korisnim u ranom stadiju bolesti.

Preporuka stručnjaka je pojesti jedan avokado dnevno.

 

2. POBOLJŠAVA I REGULIRA PROBAVU

Avokado sadrži B vitamine koji otpuštaju probavne enzime koji su neophodni za dobru i reguliranu probavu. B vitamini poboljšavaju i sposobnost tijela da upije nutrijente koji imaju veoma bitnu funkciju u procesu probave. Avokado je iznimno bogat vlaknima, a vlakna pomažu radu probave te potiču eliminaciju toksina iz vašeg organizma. Na primjer, više vlakana nalazi se u avokadu, nego u jabuci.

 

avokado_slowage365_2

 

3. POBOLJŠAVA ZDRAVLJE I LJEPOTU KOŽE

Avokado može poboljšati izgled kože, a zbog udjela zasićenih masnih kiselina pomaže koži da zadrži vlagu. Prisutne omega-3 kiseline pomažu smanjivanju crvenila i nadraženosti te potiču brzi proces obnavljanja kože. Redovita konzumacija avokada smanjit će znakove starenja i potaknuti stvaranje kolagena i tako poboljšati čvrstoću i elastičnost kože.

 

4. POMAŽE SKINUTI KILOGRAME

Iako je avokado bogat mastima i kalorijama, svejedno je odličan pomagač u procesu mršavljenja. Zahvaljujući zdravim masnoćama koje sadrži, nakon konzumacije avokada brzo se javlja osjećaj sitosti, pa ćete imati manju potrebu za jelom. Bogat je L-karnitin amino kiselinom koja se koristi za brže izgaranje masnoće.

 

 

avokado_slowage365_3

 

5. POMAŽE PRAVILNOM RAZVOJU FETUSA U TRUDNOĆI

Visok udio folne kiseline u avokadu može značajno zaštiti zdravlje vašeg ploda koji se razvija. Folna kiselina ključni je prenatalni nutrijent koji pomaže razvoju fetusa. Od izuzetne je važnosti i u prevenciji porođajnih mana, poput oštećenje neuralne cijevi ili pak spine bifide.

 

 

 

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Unsplash, Canva