Vremenske promjene koje donosi jesen naše tijelo itekako bilježi. Pojačano otpadanje kose i listanje noktiju teško će vas zaobići u ovom razdoblju. U svojoj kuhinji možete pronaći sve što vam je potrebno kako biste smanjili otpadanje kose i listanje noktiju. Konzumiranjem namirnica koje ćete ispod vidjeti kroz cijelu godinu učinit će bolje rezultate od kratke pojačane konzumacije samo kroz par „kritičnih“ mjeseci u godini.

Biotin, vitamin A, cink i omega 3 masne kiseline. To su sastojci koje trebaju sadržavati vaše namirnice kako biste primjetili razliku na svojoj kosi i noktima. Skratili smo vam posao i istražili koje su to namirnice.

Biotin ili vitamin H

Njeguje kosu koja se razdvaja na vrhovima i sprječava opadanje iste, kao i listanje noktiju. U kombinaciji s cinkom upotrebljava se i za  liječenje alopecije – autoimune kožne bolesti koja uzrokuje gubitak kose.

2 namirnice iz vaše kuhinje koje sadrže biotin su banana i kikiriki.

 

 

Vitamin A

Pomaže u stvaranju hidratizirajuće tvari – sebuma za tjeme kose, što je održava zdravom i sjajnom. Osim te namjene, odličan je i za vid i cjelokupni imunološki sustav.

2 namirnice iz vaše kuhinje u kojima se nalazi vitamin A su mrkva i špinat.

 

Cink

Osim što igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, cink je važan za izgradnju vezivnog tkiva. Stotine enzima koji reguliraju mogućnost tijela da izgrađuje nove proteine kao bazu za rast noktiju i kose u sebi sadrže upravo cink.

2 namirnice iz vaše kuhinje koje sadrže cink: Govedina i soja

 

 

Omega 3 masne kiseline

Za sjajniju kosu i nokte, uključite više omega 3 masnih kiselina u prehranu. One se nalaze u dijelu kože koji apsorbira keratin i vodu. Nedostatak istih može uzrokovati perut i suho tjeme kose.

2 namirnice iz vaše kuhinje koje sadrže omega 3 masne kiseline: Riba poput lososa, sardine i tune te jaja.

 

 

Moglo bi vas zanimati: 3 ključna koraka za ravnu kosu kao iz frizerskog salona

 

Tekst: V.P,

Foto: Unsplash