Osam sati u stolici pred računalom, pet dana u tjednu, može značajno utjecati na naše zdravlje. Od svakodnevnog naprezanja očiju i sindroma napetosti vrata do dodatnih kalorija koje želimo izbjeći, pronašli smo savjete koji će nam pomoći da ostanemo zdravi i u formi čak i za vrijeme posla ako neku od ovih navika uvrstimo u svoj dnevni ritam.

Važno je biti svjestan činjenice da nažalost ovaj vid posla može naštetiti zdravlju, ali dobra vijest je da ne treba puno vremena ili napora da se ti štetni učinci smanje. Više kretanja, održavanje radnog prostora čistim, za doručak zdrava hrana i odmaranje očiju može spriječiti puno negativnih učinaka povezanih sa poslom koji zahtijeva cjelodnevno sjedenje za računalom.

Zato napravite ove male korake kako biste bili sigurni da ćete izgledati i osjećati se bolje i produktivnije.

Šetnja do posla

Jednostavna aktivnost poput šetnje može vam pomoći voditi zdraviji život. Ova navika može vam uljepšati svaki dan. Ako se vaš ured nalazi na pješačkoj udaljenosti od vaše kuće, hodajte do posla svaki dan umjesto da koristite prevoz.
Ako je jako daleko, možete parkirati ili izaći nekoliko stanica prije i prošetati ostatak. Uključivanje barem trideset minuta hoda svakog dana moglo bi dovesti do većih zdravstvenih rezultata.
Osim toga, u ured ćete doći osvježeni i puni energije jer ste mogli udahnuti svježi zrak i vidjeti lijepe prizore na putu.

Odmorite se tijekom rada

Koristite pravilo 20/20/20. Nakon rada za kompjuterom konstantnih dvadeset minuta, morate se odmoriti dvadeset sekundi. Tijekom pauze, usredotočite se na objekt udaljen dvadesetak metara i na taj način ćete opuštati očne mišiće.

 

racunalo1_slowage365

 

Krećite se redovito

Glavni zdravstveni problemi koji nastaju duljim sjedenjem za kompjuterom povezani su s nedostatkom pokreta i aktivnosti. Da biste se suprotstavili tome, trebali biste imati plan redovnog ustajanja i kretanja. Čak možete postaviti alarm na telefonu da vas podsjeti svakih sat vremena na to.
Ustanite, prošetajte jer čak i ova mala količina aktivnosti pomoći će poboljšati vašu cirkulaciju krvi, osloboditi napetosti na vratu i leđima, a također sagorjeti nekoliko kalorija. Također, probajte uvesti što više tjelesnih aktivnosti tijekom ostatka dana. Vježbajte redovito, a sitnice poput stepenica umjesto lifta mogu vam pomoći u poboljšanju zdravlja.

Hidratacija

Pravilna hidratacija važna je tijekom rada ispred kompjutera cijeli dan.
U blizini radnog stola, stavite čašu vode da bude lako dostupna. Također možete svako malo prošetati do frižidera po vodu i na taj način odmoriti oči od upotrebe kompjutera.

 

rqacunalo2_slowage365

Redovne masaže

Mnogo je koristi od masaže, poput smanjenja razine stresa, oslobađanja napetosti mišića i održavanja razine energije.

Smanjite upotrebu digitalnih uređaja prije odlaska u krevet

Otkriveno je da plava svjetlost koju emitiraju mobiteli, kompjuteri ili tableti narušava spavanja, a nedostatak kvalitetnog sna može loše djelovati na vaše zdravlje. Da biste to spriječili, podesite zaslon mobitela na slabije svjetlo ili instalirajte aplikaciju da se plavo svjetlo automatski smanji. Najbolja navika za vas bila bi da se odlučite ne koristiti mobitel pred spavanje.

 

racunalo3_slowage365

 

Možda bi vas moglo zanimati: Ovo su 3 razloga zašto gubimo fokusiranost i produktivnost na radnom mjestu

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Canva