Više je uzročnika zbog kojih naša kosa izgleda nezdravo – kemijski tretmani, prečesto korištenje uređaja za stiliziranje kose, agresivni preparati za kosu…Ispucani vrhovi otežavaju stiliziranje kose te izgledaju neuredno, zbog čega smo u stalnoj potrazi kako kosi vratiti sjaj i svježinu. Sve više pozornosti se usmjerava prirodnim proizvodima i beauty ritualima koji će uz malo truda dati vidljive rezultate i odgovoriti na sve izazove koje vam nosi dan, od odlaska na plažu, sušenja kose do stiliziranja frizure za važan event.  Ako želite osnažiti vašu kosu i učiniti ju zdravom i lijepom, ovo je šest stvari na koje vrijedi obratiti pozornost.

 

 

kosa_ljeti_slowage365_3

 

 

Šišajte se redovito

Ne postoji čarobna formula koja nam otkriva kada je pravo vrijeme za šišanje – dosta toga ovisi i o debljini i jačini kose, kao i koliko koristite uređaje za oblikovanje. No, pokušajte svaka dva mjeseca posjetiti frizera i provjerite je li vrijeme za šišanje. Ako su vaši vrhovi ispucali, radije ih odrežite odmah. Nemojte dozvoliti da želja za dugom kosom rezultira scenarijem u kojem nakon par mjeseci morate odrezati dvaput više kose nego što bi to morali da ste se na šišanje odlučili odmah.

Birajte prirodne proizvode za kosu

Neka šamponi, regeneratori i proizvodi za njegu kose koje koristitenapravljeni su od sastojaka koji na prirodan način jačaju i njeguju vašu kosu. Izbjegavajte umjetne i agresivne supstance koje će nanijeti štetu vašem vlasništvu, kao i kosi. Potražite na policama drogerija artikle koji sadrže vitamine, glicerin, prirodna ulja i vitamine koji će oporaviti vašu kosu i vratiti joj sjaj.

 

 

kosa_ljeto_slowage365_2

 

Brinite o zdravlju tjemena

Ovaj savjet nastavlja se na prethodni, budući da upravo šamponi s agresivnim supstancama mogu naštetiti tjemenu kose. Pazite da cijelu kosu tjedno nahranite prirodnim maskama i masirajte tjeme, a ako primjetite da vas tjeme stalno peče ili svrbi, svakako se konzultirajte s doktorom.

Nahranite kosu maskama

Kako bi vaša kosa povratila sjaj i vlagu koju je izgubila zavirite u vaš hladnjak te izvucite sastojke bogate proteinima i vitaminima i pripremite hranjivu masku. Neke od recepata o kojima smo vam već pisali pronađite ovdje.

 

kosa_ljeti_slowage365_1

 

Ograničite upotrebu uređaja za stiliziranje

Jedan od trikova kojim se služe profesionalci kada je u pitanju sušenje kose je taj da uvijek suše kosu fenom koji je postavljen na najmanju brzinu i puše hladan zrak. Traje duže, no, ne isušujete kosu. Kada koriste peglu i uvijač, uvijek prvo nanesite zaštitni sprej protiv visokih temperatura, vaša kosa će vam biti zahvalna. Isto tako, kada se tuširate, nemojte koristiti vrelu vodu jer će vam ona dodatno isušiti kosu.

Zaštitite kosu od sunca

Sunce je poznat neprijatelj kose – isušuje ju i dehidrira, naročito kada u cijelu priču dodamo sol iz mora. Nosite šešir ili maramu kada se  izlažete visokim temperaturama. Oni su trendovski dodatak svakog outfita, a ako nemate inspiraciju za stiliziranje vaše kose, kliknite ovdje.

 

kosa_ljeti_slowage365_4

 

 

 

 

 

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Unsplash, Pinterest