Ako ste dospjeli na naše stranice, znači da vam je stalo do zdravlja i zdravih životnih navika. Upravo to želi i autor knjige ‘Prehrambeni kompas’ Bas Kasta koji pitanju zdrave prehrane pristupa s razumom i entuzijazmom. Nadamo se da će i vas “zaraziti” istim!

Većina se ljudi u životu susretne s pitanjem kakvu hranu jesti, i u kojim količinama, ako želi imati optimalno zdravlje. No, tada nailazimo na problem brojnih oprečnih stavova koji nas toliko zbune da više ne znamo što činiti te je konfuzija veća nego prije. Nova knjiga naslova „Prehrambeni kompas“ ambiciozan je pokušaj autora Basa Kasta ponuditi sažetak svih znanstvenih istraživanja o prehrani kako bismo odabrali ono što je dobro pojedinačno za svakog od nas.

Prehrambeni kompas02-slowage365

Knjiga obrađuje četiri teme:

1. Kako učinkovito smršavjeti?

2. Kako se prehranom zaštititi od bolesti?

3. Kako razlučiti neistine od činjenica o zdravoj prehrani? 

4. Kako prehranom usporiti starenje?

 

Svakoj od tema autor je pristupio s nesvakidašnjom strašću te je, uz vrlo zanimljive primjere i anegdote iz svakodnevnog života, uključio i zaključke znanstvenih istraživanja. Time je knjigu učinio pitkom i vrlo informativnom, a to je uspio bez nametanja neke svoje agende. Treba napomenuti da ne nudi gotova rješenja, jer je upravo to pogrešno kod drugih priručnika o prehrani. Naime, ne postoji hrana koja je savršena za svakoga u svakom trenutku. Postoje smjernica, ali ne i univerzalni recept. Knjiga umjesto toga nudi izvrstan i jasan pregled bitnih stvari o prehrani i namirnicama koje će vam znatno olakšati slaganje vlastita zdravog jelovnika. Time ćete lakše slijediti samo-dijetu, jer će biti prilagođena isključivo vama.

Unatoč navedenom, postoje neke smjernice koje možemo slijediti svi, a one u knjizi dolaze u obliku poglavlja „Mojih 12 najvažnijih prehrambenih savjeta“. Izvukli smo ključne stvari iz prvih šest.

 

1. Jedite što više industrijski neprerađene hrane

Sve što dolazi izravno iz prirode, bolje je od prerađene hrane. Ključ je u što manjem popisu sastojaka na ambalaži (ako je ima). U nas se takvi proizvodi nalaze na tržnicama ili ih nabavljamo izravno od brojnih OPG-ova koji su nas spasili za vrijeme korona-krize. Iz ovoga je jasno da je najbolja hrana ona koju ćete skuhati kod kuće.

 

prehrambeni kompas04-slowage365

 

2. Glavna hrana bi vam trebale biti biljke

Trebalo bi jesti što više hrane biljnog, a manje životinjskog podrijetla. Umjesto povrća, što je uobičajeno, neka vam prilog bude meso. Sirovo, kuhano ili pirjano, gotovo da nema biljne namirnice koje se možete prejesti (čast izuzecima, krumpiru i riži).

 

3. Bolje jesti ribu nego meso

U mesnoj hijerarhiji, najzdraviji su masna riba i morski plodovi (no, ne pržena riba). Autor knjige, primjerice, ribu jede jednom ili dvaput na tjedan, bijelo meso jednom ili dvaput na mjesec, a odreske ili pečenke nekoliko puta na godinu.

 

prehrambeni kompas02-slowage365

 

4. Jogurt i sir su super, mlijeko tako-tako

Ključno pitanje kod mliječnih proizvoda nije postotak masnoće, nego jesu li fermentirani ili ne. Najbolji su jogurt i kefir. Slijedi ih svježi sir. Što se tiče mlijeka, odrasli bi ga trebali izbjegavati, osim možda, u kavi, što je nama Hrvatima posebno bitno.

 

5. Manje šećera i trans masnoća

Smanjiti unos šećera, kaže nam autor, ne znači izbjegavati ga kao kugu. Smoothieji od povrća ili žitne pahuljice sasvim dobro podnose malo šećera. Svakako je dobro izbjegavati industrijske grickalice pune trans masnoća, no to je već spomenuto u prvoj točki. Osim toga, veliko NE ide i svim slanim i slatkim pekarskim proizvodima.

 

prehrambeni kompas01-slowage365

6. Ne plašite se drugih masnoća

Unos masnoća ne znači automatsko debljanje. Upravo suprotno, zdrave su se masnoće pokazale učinkovitima u borbi protiv pretilosti. Velika preporuka ide mononezasićenim i polizasićenim masnim kiselinama koje se nalaze u svim vrstama orašastih proizvoda. Tu su i masna riba (poput lososa i haringe), zatim lanene i chia sjemenka. Odlični su i avokado te maslinovo i repičino ulje. Sir i maslac preporučuju se u umjerenim količinama.

Provjerite i koje nam masti daju energiju i osiguravaju zdravlje.

Cijena knjige Prehrambeni kompas: 129 kn
Izdavač: Egmont, 2020.

 

Tekst: Branko Matijašević

Foto: Pixabay