Nema više potrebe za okolišanjem i zanemarivanjem vidljivih znakova koje nam šalje priroda. Okoliš je sve zagađeniji i planet Zemlja žudi za našom kvalitetnom pažnjom. Krajnje je vrijeme da usvojimo jednostavne načine i da pomognemo okolišu.

Zamijenili ste obične šarene plastične slamke onima od nehrđajuček čelika (ili pak papirnatom verzijom istih), redovito reciklirate, a platnene vrećice za kupovinu već odavno su dio vašeg kućanstva. Postupno radite sigurne korake prema eco-friendly stilu života i to je fantastično. Ali, koji su daljnji koraci kojima ćete napraviti pozitivnu stvar? Baš poput većine drugih pozitivnih projekata, najbolje je krenuti sa malim koracima prema cilju. U nastavku teksta donosimo vam šest jednostavnih načina sa kojima ćete pomoći okolišu.

Prestanite s upotrebom plastične folije

Eliminirajte postupno jednokratnu plastiku iz svog kućanstva. Započnite s izbacivanjem plastičnih vrećica u kojima donosite hranu iz supermarketa, a zatim se riješite folije. Umjesto folije isprobajte verziju od pčelinjeg voska. To zapravo nije vosak kakav zamišljate, nego set pamučnih krpa obloženih pčelinjim voskom s kojima možete prekriti zdjelice, ili u njih zamotati hranu. Toplina vaših ruku pomoći će foliji da se prilagodi obliku hrane, sprječavajući ulazak zraka, a nakon što ih iskoristite možete ih oprati i ponovno koristiti i do godinu dana.

U kupaonicu dodajte posebnu kantu za recikliranje

Koliko često reciklirate prazne boce od šampona i praznih make-up proizvoda? Ako je odgovor nikada, niste sami – DoSomething.org napravio je istraživanje, prema kojem 50% ljudi to ne radi. Jednostavno već danas stavite kantu za reciklažu u svoju kupaonicu, i namjenite je za proizvode koji se mogu reciklirati.

Birajte proizvode povoljne za okoliš, ali i za vas

Znate li da grejp možete iskoristiti za pranje kade? Ili da možete koristiti maslinovo ulje ili jabučni ocat da ispolirate drvo? Više o tome pročitajte ovdje. Postoji mnogo potpuno prirodnih načina da očistite svoj dom bez korištenja otrovnih kemikalija. Ako niste tip koji će proizvode praviti sam, prilikom kupovine uvijek se odlučite za biljne proizvode u održivom pakovanju.

Birajte biljke koje su prijateljske pčelama

Pčele i leptiri su najvažnije karike u širenju polena, ali njihova populacija se rapidno smanjuje, ponajviše zbog korištenja pesticida te uništavanja njihovog prirodnog staništa. Omogućite im biljke poput metvice. Osim što će ih oni voljeti, ovakve biljke predivno cvjetaju.

Promijenite rutinu pranja rublja

Omekšivači rublja i ostali proizvodi za rublje mogu učiniti našu odjeću mirišljavom, ali nisu nimalo zdravi i dobri za okoliš. Ne preporučuje se korištenje takvih proizvoda zbog opasnih kemikalija koje sadrže. Umjesto toga, probajte radije koristiti vunene kuglice na koje ćete nakapati par kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja.

Isprobajte jedan dan u tjednu jelovnik bez mesa – okoliš će vam biti zahvalan!

Vjerujemo da ste upoznati sa terminom meat-free day, a ukoliko niste radi se o jednom danu u tjednu koji si sami odaberete i taj dan ne jedete mesne proizvode. Praksa ne jedenja mesa jednom tjedno poboljšat će rad srca i vaše zdravlje, ali i potaknuti da jedete više voća i povrća. No, iza tog se krije dublja poruka. Smanjit ćete korištenje vode i struje jer nećete trebati pripremati meso. Čak i izbacivanje samo jednog mesnog obroka u tjednu, kroz godinu dana može imati odličan utjecaj, a to i nije takoteško koliko možda mislite da jeste. Naravno, najbolje bi bilo da u potpunosti izbacite meso s jelovnika, ali za početak je i ovo u redu.

 

Moglo bi vas zanimati: Znamo gdje i kako možete unajmiti svoj vrt i imati svoje svježe i zdravo povrće!

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Unsplash, Pinterest