Koža je najveći i ujedno jedan od najvažnijih organa u našem tijelu. Upravo zbog toga bismo trebali biti izuzetno svjesni što koristimo za njenu njegu.

Točnije, do 60% sastojaka koji stavimo na kožu se i apsorbiraju. To znači da proizvodi koje stavljamo na kožu mogu negativno ili pozitivno djelovati na naše cjelokupno zdravlje. Uzimajući sve navedeno u obzir, pri sljedećoj kupnji proizvoda za njegu kože, zaista je važno temeljito pročitati popis sastojaka i ne prelaziti preko riječi, posebno onih koje malo teže izgovoramo. Vaši proizvodi za njegu kože trebaju biti izrađeni od čistih, organskih sastojaka i ne bi trebali sadržavati toksine koji bi mogli utjecati na vaše zdravlje.

Danas vam donosimo vodič kroz štetne sastojke u beauty proizvodima na koje vrijedi obratiti dodatnu pozornost.

 

Aluminij

Otrovni metal koji može imati estrogenske učinke može narušiti funkcioniranje endokrinog sustava. Obično se može pronaći u proizvodima za osobnu njegu, posebno dezodoransima protiv znojenja.

Parabeni

Nisu uvijek naznačeni na beauty proizvodima, a koristi se kao konzervansi i mogu pridonijeti disbalansu hormona. Često se nalaze u proizvodima za njegu kože poput hidratantne kreme i dezodoransima. Također, parabeni mogu uzrokovati crvenilo i alergijske reakcije, posebice jer mogu ući u krvotok. Oni mogu oponašati estrogen, pa imajte na umu da ovaj sastojak remeti endokrini sustav.

 

Triklosan

Obično se nalazi u sapunima, vodicama za usta, kremi za brijanje, dezodoransima, pastama za zube, a može loše djelovati na rad štitnjače.

 

Natrijev Lauril Sulfat (SLS)

Ako među sastojcima uočite slova SLS ili SLES (ili njihova duža imena), obratite dodatnu pažnju na kupovinu. Radi se o kemikaliji koja se koristi za produljenje roka trajanja proizvoda za njegu i uljepšavanje kože. Istraživanja pokazuju da ovaj sastojak nadražuje kožu, oči i pluća te može dijelovati toksično na organe.

 

 

 

 

 

Možda bi vas moglo zanimati: 3 savjeta kako ostati u ljetnoj formi i zadržati fit liniju tijekom cijele godine

 

 

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Pinterest