Današnji ubrzani način života i balansiranje između posla, obitelji i drugih obveza, nosi dosta odgovornosti i može biti stresan toliko da zaboravimo zastati, udahnuti i izdvojiti vrijeme za sebe. Iako su male količine stresa zdrave i mogu nam pomoći da ispunimo neke od svojih ciljeva i dosegnemo maksimume, stres s kojim ne uspijemo izaći na kraj može ozbiljno utjecati na naše zdravlje. Upravo zbog toga, izrazito je važno pronaći načine kako to riješiti i kako se lakše nositi sa izazovima koji nam se javljaju svakoga dana.

Ako možete pronaći barem pet minuta vremena u svom danu za sebe, lako ćete se uvući u strategiju opuštanja koju smo pronašli. Poslužite se nekim od ovih efikasnih i jednostavnih trikova u nastavku.

Stres otjerajte šetnjom

Vježba sama po sebi može biti odličan način oslobađanje od stresa jer oslobađa endorfin. Šetnja s najboljom prijateljicom može biti lijep način za pronalaženje podrške, a samo hodanje može pružiti će vam malo vremena za razmišljanje, preusmjeravanje i vraćanje u situaciju s obnovljenim optimizmom.

stres_slowage365_3

 

Vježbajte redovito

Kad se osjećamo mentalno pod stresom, često osjećamo i fizički pritisak. Bilo kakva vježba može pomoći da se oslobodimo stresa. Lezite na mekoj površini, poput kreveta ili prostirke za jogu, a zatim zgrčite i polako otpustite mišiće. Dok to radite obratite pažnju na dio tijela koji opuštate.

 

stres_slowage365_2

 

Duboko dišite

Ako niste u mogućnosti prošetati, možete se osjećati bolje uvođenjem tehnike disanja koju možete raditi bilo kada i bilo gdje. Sjednite ili lezite na mirnom i sigurnom mjestu, poput kreveta ili poda u vašem domu i stavite jednu ruku na trbuh. Udahnite polako odbrojavanjem do  tri, a zatim izdahnite s istim sporim odbrojavanjem do tri. Osjetite kako se trbuh diže i spušta dok udišete i izdišete. Ponovite tehniku pet puta ili onoliko dugo koliko vam je potrebno da se osjećate opušteno. Kakva je povezanost između disanja i emocija, možete saznati ovdje.

 

stres_slowage365_4

 

Vodite dnevnik

Kada osjećate da ste pod stresom, odvojite nekoliko minuta da napišete kratke bilješke o tome kako se osjećate ili kako vam prolazi dan. To možete učiniti u bilježnici ili u aplikaciji za bilješke na svom telefonu. Ne brinite o tome jeste li sve pravilno napisali, samo se usredotočite na izražavanje vaših emocija kako biste se oslobodili dijela stresa.

stres_slowage365_5

 

Povežite se s prirodom

Samo nekoliko minuta u prirodi kad se osjećate stresno može vam pomoći opustiti se. Krenite u šetnju ili jednostavno sjedite u prirodi. Također, ne morate nužno biti u prirodi da biste osjetili njezine učinke za smanjenje stresa. Znanstvenici su otkrili da jednostavno gledanje slika prirode sa zelenilom pet minuta na mobitelu, laptopu ili televizoru može vam pomoći smiriti stres.

 

stres_slowage365_1

 

 

 

 

 

Tekst: V. P.

Foto: Pexels, Pinterest