Nije bitno jeste li znali ili ne, ali vaši nokti su u vezi s vašom prehranom još od vašeg rođenja i čisti su odraz zdravlja. Osim toga, odraz su zdravlja vašeg organizma i vaših kostiju. Danas srećom postoje mali vitamini i razni nutrijenti koji će vam rado pomoći ojačati strukturu vašeg nokta. Da je uistinu lako obratiti više pažnje na prehranu i tako u svakodnevnu rutinu uključiti preparate za jačanje noktiju, dokazati ćemo vam kroz 5 namirnica koje možete naći u obližnjem supermarketu ili tržnici. Kako imati zdrave i jake nokte, saznajte u nastavku.

Losos

Nedostatak B12 vitamina lako će nadoknaditi upravo ova nutritivna namirnica iz mora. Osim toga, bogat je Vitaminom D i omega 3 masnim kiselinama, a to je samo jedna od pozitivnih kvačica na odjeljku za sjajne i čvrste nokte.

lijepi_nokti_slowage365_3

Jaja

Ovaj protein je također odličan izvor vitamina, a kad kažemo odličanto je zato jer je za razliku od drugih proteinskih namirnica lako probavljiv i tijelo ga lako podnosi. Bogat je Vitaminom A, B12 i Vitaminom E, a znanstvenici ga navode kao glavnog krivca za snažne nokte i smanjenje takozvanog listanja noktiju.

Grašak

Ova malena namirnica je eksplozija nutrijenata. Beta karoten, Vitamini C, K, B kompleks i omega 3 masne kiseline – sve to možete pronaći u grašku. Što je odlično jer ga stvarno možete jesti i pripremati na razne načine.

 

lijepi_nokti_slowage365_1

 

 

Sjemenke suncokreta

S najvećim postotkom magnezija, ova biljka ima veliku ulogu u osnaživanju strukture nokta kao i u povećanju rasta noktiju. Uz to, suncokretove sjemenke bogate su manganom i bakarom, važnim sudionicima u stvaranju vezivnog tkiva u kostima.

 

Zob

Cink i bakar, mikronutrijenti su koji predstavljaju glavni dio ove namirnice. Iznimno su važni za zdravlje noktiju, pa tako i kostiju. Ako ju ne volite jesti samu, uvijek ju možete dodati u razna jela ili miješati s drugim namirnicama koje smo spomenuli u ovom članku.

 

 

lijepi_nokti_slowage365_4

 

 

 

 

Možda bi vas moglo zanimati: Ravan trbuh uz ovih 5 supernamirnica

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Unsplash