Stiglo je vrijeme u kojemu se više brinemo o onome što jedemo i svakodnevno unosimo u organizam. Radije biramo smoothie umjesto nezdravog doručka ujutro i čaj umjesto kave. No, ipak bi trebali biti oprezni pri tim naglim prijelazima iz svakodnevnog jedenja nezdrave hrane u nešto zdravije prehrambene navike. Prije nego se upustite u avanturu poznatiju pod imenom dijeta, ili s nekom novom vježbom, informirajte se o tome na što svakako trebate obratiti pozornost.

 

Očekivanje da ćete održati naglu promjenu težine

 

Znanstveno je dokazano da se težina koju ste izgubili u kratko vrijeme može vratiti ako ne promijenite svoje životne navike. Polako svoje nove zdrave prehrambene navike pretvorite u svoju svakodnevicu, vježbajte redovito i nastavite se hraniti zdravo.

 

zablude_slowage365_4

 

 

Ne vježbate dovoljno

Oni koji vježbaju, bolje održavaju težinu. Osim toga, vježbanje vam daje divan osjećaj nakon odrađenog treninga i popravlja raspoloženje i, a to svi želimo, zar ne?

Ograničavanje unosa određenih proizvoda

Na dijeti ste, ali to ne znači da tu i tamo ne možete sebi priuštiti koji slatkiš. Kada si postavite nove prehrambene navike i ograničite unos kalorija, ne unošenjem takvih namirnica, usporavate svoj metabolizam. Stoga je bolje uspostaviti ravnotežu i ponekad pojesti neku čokoladnu poslasticu nakon ručka, nego odjedanput nakon dugo vremena šokirati organizam nečim slatkim.

 

zablude_slowage365_2

 

Vjerovanje da je svaka dijeta dobra za vas

Ovo definitivno nije pravilo. Svaki organizam funkcionira drugačije i zato je potrebno pronaći i odgovarajuću dijetu. Osim izbjegavanjem ovih navika, malim promjenama vaših rituala možete lako do bržeg metabolizma i ravnog trbuha.

 

Ne pazite na veličinu porcije

Pratiti kolika vam je veličina porcije je jednako važno kao i što jedete. Sami sebe možete ograničiti smanjenjim unosom hrane iz kutije ili vrećice, pijenjem iz uskih čaša ili sporijim jedenjem.

 

zablude_slowage365

 

 

 

Možda bi vas moglo zanimati: Lubenica – kraljica ljeta

 

Tekst: V.P.

Foto: Unsplash