Gotovo svaka osoba se ponekad osjećala kao da njena rutina, trenutna poslovna situacija ili obveze naizgled ne funkcioniraju kao ranije. Tada je iznimno važno uhvatiti se u koštac sa situacijom, ne prepustiti se lošim emocijama i uzeti stvari u svoje ruke, a kako to učiniti i kako se ponašati kada stvari naizgled počnu izmicati kontroli, otkrijte kroz četiri navike koje izdvajamo u nastavku.

 

Fokusirajte se na ono što možete popraviti

Ok, primijetili ste kako su neke stvari izmakle kontroli. Umjesto da kreirate paniku, dramu, ispunite svakodnevicu negativnim mislima i demotivirate se, sjedite i razmislite što se može popraviti. U svakom kaosu postoji jedna stvar od koje možete početi, nešto vrijedno popravljanja. Ako vam se trenutno čini da nemate vremena, vrijeme je da naučite kako bolje prioritizirati i planirati.

Kad niste sigurni što dalje sa svojom karijerom, morate znati postaviti si prava pitanja, umjesto da bježite od neizbježnog. Kad vam se čini da se sve raspada, udahnite i pogledajte situaciju iz svih uglova i primijetit ćete da ipak ima tu nečega na čemu se može poraditi, koliko god to malo ili veliko bilo.

 

posao_slowage365_1

Posvetite vrijeme sebi

Koliko god je bitno da date sve od sebe, to nećete moći ako u svom rasporedu ne ostavite vrijeme za odmor. Osim što će vam nedostatak sna i loša prehrana ostaviti posljedice na produktivnost, utjecat će na vaše raspoloženje i performans na poslu. Također, ako ne kreirate vrijeme da se vaše tijelo odmori, vaše tijelo će to napraviti za vas, kad se u jednom danu tijekom tjedna budete osjećali umorno i demotivirano. Zato, u svom planeru uvijek ostavite jedan dan za vama bitne rituale i taj jedan dan odmora koji će vam pomoći održati balans tijekom cijelog radnog tjedna.

 

posao_slowage365_2

Ne opterećujte se radi privremenog neuspjeha

Često je najveći krivac vašeg lošeg raspoloženja i demotivacije zapravo vaše razmišljanje. Umjesto da se stalno obeshrabrujete radi neuspjeha, nastojte iz cijele situacije izvući lekciju i ići dalje. Sve dok radite, ujedno ćete i griješiti i jako je važno da se s tim pomirite i date od sebe svoj maksimum u svemu što radite. Jedino tako ćete znati da ste dali sve od sebe i bit ćete zadovoljni, pa čak i ako rezultati ne budu onakvi kakve ste očekivali.

 

posao_slowage365_4

Postavite si cilj koji će vas voditi dalje

Kada vam se čini da je situacija bezizlazna i kao da ste zapeli u nekom vrtlogu emocija i obveza, umjesto da žurite da sve što prije završite, napravite plan. Prava priprema i definiranje ciljeva, koliko god oni mali bili, pomoći će vam održati rutinu, motivaciju i produktivnost te da nastavite raditi jednakim žarom iz dana u dan na onome do čega vam je stalo.

posao_slowage365_3

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Unsplash