Uz užurban tempo današnjice, razne obveze i stresne događaje, naša produktivna energija se smanjuje. Upravo zbog toga smo u stalnoj potrazi za efikasnim načinima za ublažavanje tih anksioznih osjećaja, uključujući i nekoliko poza joge za opuštanje.

Iako je joga tjelovježba, ona je također povezana i s nasim emocijama – njene blagodati za naše mentalno zdravlje su mnogostruke. Zbog svojih meditativnih aspekata, mnogi ljudi vježbaju jogu kako bi uklonili stres. Naime, ako niste imali priliku probati jogu jer niste sigurni u svoju fleksibilnost, snagu ili ravnotežu, korisno je znati da ne morate biti stručnjak da biste iskoristili neke njene prednosti oslobađanja od stresa.

Poput meditacije jedna od najboljih stvari u kod joge je da ju možete raditi od kuće (ili bilo gdje drugo po tom pitanju), tako da je istovremeno jednostavna i dostupna svima. U nastavku smo izdvojili četiri poze koje smiruju i prizemljuju, a u kombinaciji sa disanjem dugim, dubokim toniranim udisajima kroz nos – one vam mogu pomoći da se odvojite od svakodnevnih stresova i ponovno se povežete sa sobom na potpuno novi način.

Ležeća leptir poza (Supta Baddha Konasana)

Zahtijeva da legnete na leđa, da se stopala dodiruju, koljena savijena te spuštena na obje strane stvarajući dijamantski oblik. Postavljajući dlan na srce i trbuh, osjetit ćete da vam se dah usporava. Dubljim disanjem u ovom položaju živčani sustav aktivirat će vraćanje mozga i tijela u stanje mirovanja.

 

Planina poza (Tadasna)

Da biste ušli u Tadasnu ili planinsku pozu, jednostavno raširite noge u ravnici kukova, glava gleda pravo i brada je paralelna s podom. Gornji dio tijela možete pozicionirati na nekoliko različitih načina, uključujući ruke u molitveni položaj ispred srca ili ruke na bokove, dlanove okrenute prema naprijed. Osjetiti nežno istezanje s ramena kroz vrhove prstiju. Budući da se ova poza izvodi stojeći, efekti prizemljavanja nogu u zemlji (posebno u travi) stvaraju trenutni smirujući efekt. Vizualizirajte korijenje koje sade noge u zemlji da osjetite uzemljenje ovog osnovnog položaja.

 

Ispruženi psić (Anahatasana)

Pokušajte sa Anahatasanom tako da se dignete na ruke i koljena, a zatim krenete prema naprijed da osjetite duboko rastezanje u gornjem dijelu leđa i ramena i dok držite kukove iznad koljena, pritisak tijelom vršite prema podlozi. Tijekom perioda ispunjenog stresom, na ovaj način dopuštate srcu da se stopi sa zemljom i osjetite smiraj dok duboko udišete punim torzom.

Završna poza za relaksaciju  (Savasana)

Savasana se tradicionalno radi kako bi završili praksu joge zbog njenih koristi. Za potpuno opuštanje, ležanje u Savasani je blag i dostupan način da se osjete prizemni i umirujući efekti joge. Da biste si napravili poseban ugođaj dok ste u ovoj pozi, predlažemo da stavite jastuk ispod koljena koji može ublažiti napetost u donjem dijelu leđa i omogućiti vam da se lakše opustite.

 

 

 

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash, Pinterest