Doručak je najbitniji obrok u danu i zato je bitno da jedemo hranjivo i kvalitetno. Već i vrapci na grani znaju da se ne preporučuje preskakanje istog, a mnogi za doručak jedu žitarice. One su jednostavne za pripremu i potrebna su samo dva sastojka. No ipak, to možda i nije najbolji odabir za prvi obrok u danu. Donosimo vam nekoliko razloga zašto ne biste trebali jesti žitarice za doručak.

Uzrokuju visoki tlak

Žitarice su uglavnom pune šećera, a ako pojedete punu zdjelu žitarica za doručak, porast će vam razina šećera u krvi, a vrlo brzo će i opasti. Taj proces zapravo je loš za vaše srce, a osim toga, previše šećera povećava i razinu inzulina pa to uzrokuje povišeni tlak.

Možete se udebljati (a to vjerujemo ne želite)

Ako svaki dan za doručak jedete žitarice,vrlo brzo bi vam vaga mogla pokazati nekoliko kilograma viška. Ako vam to nije cilj, možda biste trebali jesti nešto drugo za doručak.

Uzrokuju probleme s pamćenjem

Ako su žitarice koje jedete pune šećera, to može djelovati i na vaš mozak i pamćenje. Naime, kako navodi portal Eat this, šećer izaziva brojne negativne nuspojave, a jedna od njih odnosi se i na kognitivne vještine. Šećer vas može dovesti do problema s pamćenjem, a to vjerujemo, nikako nije najbolji način za započeti dan.

Naposlijetku, ako ste se već odlučili jesti žitarice za doručak, izaberite one sa manje šećera i sa više vlakana. Te žitarice dobre su za vaš organizam i njih bez grižnje savjesti možete uvesti u svoj plan prehrane.

Moglo bi vas zanimati: Tree Elements: oaza u koju jedva čekamo zaviriti

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash