Iskoristite sezonu tikvica kako biste pripremili ukusne zalogaje u kojima će uživati cijela obitelj.  Tikvica je itekako zdravo ljetno povrće koje ima visok sadržaj vode, kao i vitamina B6 i C, beta karotena, a uz to ima i nisku kalorijsku vrijednost. Postoji bezbroj načina njene pripreme, a u nastavku smo izdvojili dva brza i ukusna recepta za ova ljetna jela koja će osvojiti baš svakoga.

TJESTENINA S TIKVICAMA I KREMASTIM SIROM

Sastojci:

  • 2 srednje velike tikvice
  • 500 grama kremastog sira
  • tjestenina
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol, papir

Priprema:

Popržite usitnjeni češnjak na malo maslinovog ulja. Ogulite i naribajte tikvice te dodajte u tavu. Poklopite tavu i neka se češnjak i tikvice pirjaju u vlastitom soku. Tikvice nakon par minuta maknite s vatre i dodajte kremasti sir. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Tjesteninu dodajte u tavu s tikvicama i sirom, izmiješajte i po potrebi vratite na vatru da se sir još ostopi. Dodajte sol i papar prema vlastitom ukusu.

 

tikvice_slowage365

 

UŠTIPCI OD TIKVICA

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 mlada luka
  • 125 grama feta sira
  • 1 žlica mente
  • muškatni oraščić
  • 80 grama brašna
  • 2 jaja
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol

Priprema:

Ogulite tikvice i naribajte. U tavi popržite mladi luk na maslinovom ulju, a zatim dodajte zgnječeni češnjak. Nakon nekoliko minuta dodajte i tikvice. Kada omekšaju i poprime zlatnu boju, maknite ih s vatre i ostavite da se hlade. U velikoj posudi izmiješajte feta sir, mentu, muškatni oraščić, sol i papar, smjesu s tikvicama i jaja. Po potrebi dodajte malo mlijeka, ako je smjesa pregusta. Zagrijte ulje za prženje i pržite smjesu oblikovanu u popečke, sa svake strane oko 3 minute. Izvadite ih na kuhinjski ubrus kako bi se ocijedio višak ulja.  Poslužite uz svježi sir ili kiselo vrhnje.

 

 

tikvice_slowage365_1

 

Nadamo se da su vam se svidjela ova brza ljetna jela s tikvicama i da ćete ih isprobati. Dobar tek!

 

Možda bi vas moglo zanimati: Namaz od slanutka (hummus) u 10 minuta

 

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash